WordPress Site Hızlandırma 2024 - Onur Öztürk Skip to main content

WordPress alt yapılarda birçok gereksiz eklenti ve kod bulunmaktadır. Bu sebepten hazır temalar ve diğer birçok sebepten dolayı yavaş açılabilir.Bu teknik SEO açısından oldukça önemli bir etkendir. Web site hızlandırma için yapılacak tüm adımlar aşağıdadır.

WordPress site hızlandırma, ziyaretçilerinize daha iyi bir deneyim sunmak ve arama motorlarında daha yüksek sıralamalar elde etmek için önemlidir.

1. Kaliteli Hosting Seçimi

  • Hızlı ve güvenilir bir hosting sağlayıcısı seçmek, sitenizin performansını doğrudan etkiler. Yönetilen WordPress hostingleri bu konuda genellikle daha iyidir.

2. Güncellemeleri Yapın

  • WordPress çekirdeğini, temaları ve eklentileri düzenli olarak güncel tutarak, performans iyileştirmelerinden faydalanabilirsiniz.

3. Kod Optimizasyonu (Programlı – Programsız)

  • Css ve Javasciprt optimizasyonu

Bu en önemli adımdır. Web siteniz arka planda işe yaramayan kodları kullanarak web site ve sayfa açılış hızlarını yavaşlatır. Bunu Google Chrome kapsam aracı ile rahatlıkla yapabilirsiniz.

Web sitenizi açtıktan sonra > Sağ Klinik > İncele > Diğer Araçlar > Kapsam

Bu işlem profesyonel olarak yapılmalıdır.Web sitenizde bozulmalar ve kayıpların sorumluluğu size aittir.

wordpress-site-hızlandırma

wordpress-site-hizi-arttirma

Sağ tarafında kırmızı şerit bulunan kodlar , kullanılmayan kodlardır bunları temizleyerek web sitenizin site hızını rahatlıkla artırabilirsiniz.

Aşağıdaki eklentiler ile web site hızınızı artırabilirsiniz.

  • WP Super Cache: Basit ve etkili bir cache eklentisidir. Sitenizin statik HTML dosyalarını oluşturur ve bu dosyaları sunarak yükleme sürelerini kısaltır.
  • W3 Total Cache: Kapsamlı bir cache eklentisidir. Sayfa önbellekleme, veritabanı önbellekleme, nesne önbellekleme ve CDN entegrasyonu gibi birçok özelliği destekler.
  • WP Rocket: Kullanımı kolay, güçlü bir premium cache eklentisidir. Lazy Load, CSS/JS sıkıştırma, veri tabanı temizleme gibi birçok hızlandırma özelliği sunar.

4. Görsel Optimizasyonu 

  • Görselleri optimize etmek için Smush (Eklentili)veya ShortPixel (Eklentisiz)gibi araçlar kullanabilirsiniz. Görselleri sıkıştırarak sayfa yükleme sürelerini azaltabilirsiniz.

gorsel-sıkıstırma5. CDN Kullanımı

  • İçerik Dağıtım Ağı (CDN) kullanarak, sitenizin farklı coğrafi bölgelerde daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Cloudflare veya farklı CDN hizmetlerin kullanabilirsiniz. NS yönlendirmesi yapılması gerekmektedir.

cdn-kullanimi6. Veritabanı Optimizasyonu

  • WP-Optimize gibi eklentilerle veritabanınızı optimize edin ve gereksiz verileri temizleyin.

7. Gereksiz Eklentileri Kaldırın

  • Kullanmadığınız veya fazla kaynak tüketen eklentileri devre dışı bırakın ve silin.Özellikle hazır temalarda bu sorun çok fazla bulunmaktadır.Gereksiz kullanılmayan tüm eklentileri kaldırın.Bir işlem yaparken eklentilerden olabildiğince kaçınmaya çalışın

8. Lazy Load (Tembel Yükleme)

  • Sayfa yüklenirken sadece ekranda görünen öğelerin yüklenmesini sağlayarak yükleme sürelerini azaltabilirsiniz. Lazy Load by WP Rocket eklentisi bu konuda yardımcı olabilir.

9. Minify (Dosya Küçültme)

  • HTML, CSS ve JavaScript dosyalarını küçültmek (minify) için Autoptimize veya WP Rocket gibi araçları kullanabilirsiniz.3. maddede detaylı listelenmiştir.

10. HTTPS Kullanımı

  • SSL sertifikası ile sitenizi HTTPS’ye taşıyarak, hem güvenliği artırabilir hem de performansı iyileştirebilirsiniz.